Melihat Kuasa Allah | Sebuah catatan seorang Jurufoto

Kelantan bukan tanah tumpah darah saya. Saya tidak mempunyai darah daging di sana. Namun hati saya membuak-buak ingin membantu ketika berita mengatakan Kelantan banjir besar. Ketika bersolat hajat di UK Perdana pada 26 Disember 2014 selepas solat Jumaat, saya gagal menahan air mata sedangkan waktu itu hujan mencurah-curah di luar masjid. Manakala bumi Kelantan sedang dipenuhi dengan air bah. Langit sekitar Kuala Lumpur hingga ke Bangi gelap. Hujan turun 24 jam. Tahukah kita bahawa waktu itu penduduk yang terlibat sedang membawa anak-anak, isteri, ibu mereka ke tempat lebih selamat.
Saya tidak tahu di mana Manik Urai, saya tidak tahu bagaimana Tumpat, saya tidak dapat gambarkan bagaimana Kuala Krai, Gua Musang dan Jeli. Tapi saya dapat menggambarkan air bah sedang mengganas.
31 Disember 2014 saya mengambil keputusan mengikuti misi bantuan banjir anjuran UKM. Saya korbankan cuti. Saya menaiki kenderaan 4x4 bersama pasukan peninjau ke Tumpat Kelantan. Saya bercuti ke Kelantan. 31 Disember juga adalah hari lahir puteri bongsu. Saya hanya mampu menghantar mesej ringkas kepada anak bongsu itu.
1 Januari 2015 saya menyambut tahun baru di suasana yang menyayat hati. Saya melihat ibu menagih beras dari lori bantuan kemanusian UKM. Bapa meminta air bersih dari petugas kami. Sedangkan saya menghantar hadiah hari jadi isteri pada tarikh itu dengan sebuah kewajipan membantu mangsa banjir. Dua hari jadi anak dan isteri ketika melihat jiwa ibu dan ayah kehancuran perasaan dilanda banjir! Allah menguji mereka dan saya.....
Pagi 3 Januari 2015 saya tiba di Bangi dari Kelantan dan bersarapan pagi dengan nasi goreng sedangkan masih teringat keluhan seorang ayah dalam loghat Kelantan " Ni tengah dok fikir macam mana nak hidup...nak makan...nak sekolahkan anak yang masuk tingkatan 2 tahun ini....."

Saya sambung catatan ini hari ini...namun anda fikir-fikirkanlah apa yang mahu anda sumbang di surau, masjid dan lain-lain tempat agar mangsa-mangsa banjir akan terubat jiwa yang remuk.....

#Pesanan saya sediakan tisu jika ingin membaca catatan ini dan menatap gambar-gambar saya.....

CATATAN INI MERUPAKAN PANDANGAN PERIBADI DAN TIADA BERKAITAN DENGAN ORGANISASI KERJAYA SAYA

Sabtu, 3 Januari 2015

Kesulitan bekalan air

31 Disember 2014 | 9.45 malam:

Bekalan letrik di Kuala Krai tiada masalah. Sebuah setesen minyak beroperasi seperti biasa. Namun, ketika masuk tandas, air tiada. "Cepat bang saya nak tutup bilik air ini", kata seorang pekerja setesen minyak itu.

Seorang guru membasuh langsir Sekolah Kebangsaan
Kampung Laut, Tumpat, Kelantan
Masuk saja ke tandas apa yang saya lihat ialah longgokkan botol air minum. Mereka menggunakan airnya, dan membuang ke lobang tandas. Kenapa harus jadi begitu ya?

Kolam air Wuduk
di Masjid Kampung Sungai Pinang, Kuala Krai


Sebenarnya bekalan air terputus mungkin pumpnya rosak akibat banjir. Di mana-mana saja tempat yang menghadapi banjir air tiada. Oleh itu kami harus menggunakan kaedah darurat. Gunalah air minuman untuk mengambil wuduk dan membersih hadas kecil...

Namun untuk mandi, membasuh pakaian saya lihat mereka menggunakan air yang bertakung.


Praktiklah amalan wuduk ketika darurat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan